Skarvsöm och klackmattor

Kurs med skarvsöm och klackmattor på Grimslövs Folkhögskola 27 juni – 1 juli.

Vill du lära dig att sy föremål med skarvsöm och tillverka saker med klackar är du välkommen att anmäla dig till min sommarkurs. Inga förkunskaper krävs, du behöver bara tycka om att sy för hand.

Välkommen till en kurs där du lär dig om den historiska tekniken Skarvsöm och om att skapa klackmattor. Skarvsöm användes på 1700-talet till att göra bröllopsdynor framförallt i Småland, Skåne, Halland och Västergötland.

Skarvsöm är en handsömnads teknik och ett enkelt sätt att ta tillvara på småbitar av bl.a. ylletyg. Klackmattor gjorde man på 1800-talet och till dem använde man tygbitar, oftast från ytterplagg. Ett sätt att ta tillvara det man hade för att kunna pryda golven.

I ylletyg klipper du ut formen av en klack som du sedan dekorerar med langettstygn och broderi. Båda teknikerna kan kombineras med varandra och kan bl.a. bli en kudde, liten väska en duk eller något annat som du kommer på.

 

Innehåll: De två första dagarna arbetar vi med skarvsöm. Vi börjar med en historisk översikt och pratar om vad man kan göra för moderna föremål. Först syr en provlapp och därefter väljer var och vad hen vill sy.  Det kan vara olika fodral, väskor, vantar, kuddar m.m. Mallar finns att tillgå eller så skapar du något eget.

Dag tre och fyra arbetar vi med klackar. Du får även här en historisk överblick. Vi studerar nyproducerade produkter för att få inspiration till eget skapande och tillverkar mallar till klackar. Dessa kan sedan dekoreras med broderi, applikationer, knappar eller pärlor. Klackar kan användas till kuddar, väggbonader, dekoration på väskor m.m.

Dag fem väljer du själv vilket projekt du vill arbeta vidare med. Avsluta ditt skarvsöms projekt eller sy på dina klackar.