Återbruk och slöjd

Slöjd tycker jag hör ihop med återbruk. Det är ett område som jag gärna lyfter fram i mina slöjdaktiviteter och det jag säljer.

I plåtslöjd kan man återbruka många olika metall föremål som konservburkar, kapsyler, burklock, kakformar, skruvar m.m.  Det går att hitta många roliga saker på loppis eller hemma. Inom textil kan det bli nya saker av kläder, vantar, sockor, dukar eller annat tyg. Vantar kan bli roliga figurer, en T-shirt kan bli en väska, jeans och vadmal kan bli nya saker i skarvsöm. Möbler kan göras om, trätrallar kan bli nya saker. Det finns en uppsjö på olika material som kan användas igen till nya föremål. Jag tycker det både är roligt och viktigt att förmedla det här till alla men speciellt till vår yngre generation. Viktigt att alla lär sig och blir inspirerade till att ta tillvara på gamla saker och att upptäcka att det går att göra något nytt av det. 

Vadmalen som jag säljer i min butik och som jag använder i mina materialsatser, är av återvunnet material av ull. Kvalitén blir lite annorlunda och kan variera mellan färgerna mer än nyproducerad vadmal men det på verkar miljön mindre att framställa vilket jag tycker är något vi behöver tänka på. Både skarvsöm och klackmattor som jag vurmar för har sitt ursprung i att ta tillvara på det man har för att skapa nytt. Ytterplagg klipptes till klackar som sedan blev en matta. Små bitar från soldatuniformer syddes ihop och blev en fin bröllopskudde. Det är några exempel på dåtidens återbruk som vi kan inspireras utav.

När man tänker på miljön är det också viktigt att se till djurens miljö. Det känns oftast skönast att välja en innerkudde med fjädrar. Det blir en härlig tyngd i den jämfört med syntetvadd. Men frågan är hur många det är som är medvetna om att till 90% av alla fjädrar som används dras av från levande fåglar, flera gånger om året. För mig känns det fruktansvärt plågsamt. Det är ju inte naturligt för fåglar att gå utan fjädrar. Det finns många liknande saker att tänka på. Jag har alltid trott att fjädrar och hår bara tas från döda djur men så är det inte. Många djur plågas bara för vi människor ska få möjlighet att köpa alla möjliga saker som vi egentligen borde tillverka av annat material. Syntetvadd är ju inte ett bra miljöval och jag har nu köpt hem ull som ska passa till kuddar. Jag kommer att prova detta och fungerar det bra kommer jag att erbjuda det i min butik.