Slöjdaktiviteter

Här finner du aktiviteter i olika slöjdtekniker och material. Det finns att välja på både till barn och vuxna. Alla kan delta oberoende hantverkskunskaper och jag kommer till er med redskap och material.

Barn och ungdomar

Du kan boka roliga och kreativa slöjd aktiviteter för barn. Det kan vara på en festival, bibliotek, museum eller Skapande skola. Genom traditionella hantverkstekniker får deltagarna möjlighet att öva sin kreativitet genom eget skapande, utveckla handens förmåga och få en rolig stund. Här nedan kan du se vad det finns att välja på. Har du något annat speciellt önskemål kan du kontakta mig.

Det kan antingen vara med föranmälan 1-2 grupper i 1,5-2 timmar eller drop-in i 3 timmar. Ålder se respektive slöjdteknik. Med de flesta slöjdteknikerna kan vi vara antingen inne eller ute. När det gäller tovning och handgjort papper behöver jag tillgång till vatten och avlopp. Jag tar med alla redskap och allt material. Du som arrangör behöver ordna med lokal/tält, bord och stolar.

Vid intresse kan du fylla i offertförfrågan längre ner på sidan.

Mina aktiviteter finns med i Kulturkatalogen Väst och där kan kommuner söka arrangörsstöd. Välj konstform slöjd.

Välj på följande tekniker

Tovning

Med mjuk och färggrann ull, såpa och vatten tovar vi runda former. Det kan bli roliga gubbar, blommor, halsband, askar m.m. Från 6 år och uppåt.

Brädspel

Med hjälp av olika slöjdtekniker och material tillverkar vi nutida och/eller historiska sällskapsspel samt spelpjäser till detta. I workshopen kommer deltagarna att arbeta med återbruksmaterial, trä, textil, m.m. Spelen har olika svårighetsgrad och går därför att anpassa till olika åldrar. Från 9 år och uppåt.

Luffarslöjd

Deltagarna skapar vackra saker med hjälp av tänger och ståltråd. Det kan bli krokar, hjärtan, ljushållare m.m. Från 7 år och uppåt.

Nytt av gammalt

Varför slänga när man kan göra om. En gammal T-shirt kan bli många nya saker. Mycket kläder slängs idag och med den här aktiviteten vill vi uppmuntra barn att göra om gamla kläder till något nytt istället för att slänga.

Utifrån sin egna medhavda tröja skapar deltagarna något nytt. Det kan bli en kasse, stylat linne, tavla, djurleksaker m.m. Från 9 år och uppåt.

Handgjort papper

Med hjälp av returpapper, torkade blommor och garn skapar vi tillsammans nytt papper. Med det färdiga arken kan man bl a göra små häften och bokmärken. Från 6 år och uppåt.

Slöjda i papper och tyg

Slöjda i papper och tyg

En egen gjord anteckningsbok eller ett fint bokmärke kan inspirera barn till att skriva berättelser eller läsa böcker.

Med fokus på återbukat material som tapeter, serietidningar, skinnspill, återvunnet ylletyg, knappar m.m. kan deltagarna skapa häften i olika storlekar, bokmärken penndekorationer m.m. Från 7 år och uppåt.

Campingslöjd

Campingslöjd kommer med många roliga och spännande slöjdmaterial för barn och ungdomar!  

Det startade en gång på campingplatser och där av namnet.  Vi kommer till er och dukar upp ett långt bord med redskap och material till flera olika slöjdtekniker. Barn från 7 år och uppåt är välkomna. Här kan deltagarna prova på allt från hård- till mjukslöjd och få med sig hem ett egenhändigt slöjdat alster. Alla slöjdformerna är exempel på traditionell slöjd såsom täljning, luffarslöjd, textila tekniker m.m. Campingslöjd passar till många olika slags event både inne och utomhus. Vi är gärna utomhus vid bra väder.

Grundtanken i Campingslöjd är att fokusera på glädjen i att få slöjda något eget att ta med hem och att få prova på slöjdformer som annars inte finns möjlighet att pröva. Vi vill också att alla ska känna sig delaktiga oavsett bakgrund. Alla våra teman genomsyras av tanken om hållbart slöjdande och återbruk och vi använder lokala produkter i den mån det går. Vi arbetar enbart med enkla handverktyg.

Workshop för vuxna

Vuxna

Här finner du olika slöjdtekniker och material som du kan boka. Alla kan delta oberoende hantverkskunskaper och jag kommer till er med redskap och material.

Nära och kära
Vill ni vara kreativ och plocka fram eran skaparglädje? Kanske utmana killarna på svensexa att göra något annorlunda eller förgylla släktträffen eller möhippa med ett roligt inslag. Stick- och sygrupper kan också boka för möjligheten att testa något annat.

Företag
Pröva något nytt till nästa konferens eller förnya personalmötet med en slöjdaktivitet. Släpp loss kreativiteten. Det är en bra samarbetsövning, den utvecklar handens förmåga och stimulerar den högra hjärnhalvan vilket kan ge upphov till nya tankebanor och ett mer positivt tänk. Forskning visar att lekfullhet främjar kreativitet och kan skapa en bättre arbetsklimat mellan medarbetare. 

Har du frågor eller önskar en annan typ av slöjdteknik får du gärna kontakta mig och berätta vad ni är för grupp, så kan jag ge förslag på vad ni kan göra.

Vid intresse kan du fylla i offertförfrågan längre ner på sidan.

Välj på följande tekniker

Skarvsöm

Nu har du möjlighet att lära dig något om vårt svenska kulturarv och om en lappteknik som har sina rötter i 1700-talet? Vi syr för hand och skapar vackra saker i färggranna ylletyger. Du kan läsa mer om skarvsömmens bakgrund under Skarvsöm och Klackmattor.

Luffarslöjd

Du lär dig grunderna i trådslöjd och skapar vackra saker med tänger och ståltråd. Det kan bli krokar, ljushållare, dekorativa hjärtan m.m. Vi dekorerar med färgad ståltråd, knappar och pärlor.

Ett hav av blommor

Bli florist för en dag och skapa vackra blommor för dekoration i hemmet, en dörrkrans eller till ett paket. Med ylletyg, papperssnören och papper kan du skapa vackra fantasifulla blommor.

Tovning

Med mjuk och färggrann ull, såpa och vatten tovar vi runda former. Det kan bli smycken, blommor, askar m.m. och vi dekorerar med pärlor, knappar och broderi.

Handgjort papper

Med hjälp av returpapper, torkade blommor och garn skapar vi tillsammans nytt papper. Med det färdiga arken kan man bl a göra små häften och bokmärken.

Plåtslöjd

Vi återbrukar metallskrot som kan bli en dekorativ mobil, roliga figurer, ljuskronor eller något annat kul att pryda hemmet eller arbetsplatsen med. Med hjälp av handverktyg och olika slags metallburkar, kakformar, rivjärn, lock m.m.  skapar ni personliga saker.

Nå mig

Adress

Gräskärrsvägen 44
441 60 Alingsås

Telefon

0736-748904

E-post

info@jarform.se

Offertförfrågan