Vantar skarvsöm, klackmatta och kudde

Sy vantar i skarvsöm 5-7 augusti

På kursen kommer du att få lära dig hur du syr personliga vantar i tekniken skarvsöm. Vi syr förhand i vadmal. Inga förkunskaper krävs och kursen passar både för dig som är nybörjare eller om du är mer van. Kursen inleds med historik om skarvsöm och du får se såväl historiska föremål som nyproducerade. Vi syr en provlapp i skarvsöm och börjar sedan skissa på vantens framsida. Du skapar mallar och klipper ut alla delar till vantarna. Framsidan kan sedan dekoreras med broderi, nåltovning, knappar eller pärlor. Syr ihop alla delar och avslutar med att fodra vantarna.

Jag tar med sytillbehör, material till mallar, skisspapper, pennor, knappar och visningsexempel. På plats kommer det också att finnas möjlighet att köpa vadmal 25 x 25 cm och 50 x 50 cm i olika färger, ylletrikå till foder, sytillbehör och böcker.

Om du har kan du ta med egen vadmal, yllefoder, broderigarn, knappar, pärlor, paljetter och sytillbehör.

Information om anmälan, pris och boende/mat finner du på Hellidens Slott

 

INSTÄLLD

Klackmattor 12-14 augusti 

På kursen får du lära dig att skapa föremål med klackar. Det kan vara en kudde, väska, sittdyna, krage m.m. Inga förkunskaper krävs och kursen passar både för dig som är nybörjare eller om du är mer van. Kursen inleds med föredrag om Klackmattor och du får se såväl historiska föremål som nyproducerade. Var och en skissar på det den vill skapa och gör en mall till sina klackar. Dekorerar klackarna med langettstygn och broderi och monterar dem sedan på ett bottentyg.

Jag tar med sytillbehör, material till mallar, skisspapper, pennor, knappar, småbitar av vadmal för applikationer och visningsexempel. På plats kommer det också att finnas möjlighet att köpa vadmal 25 x 25 cm och 50 x 50 cm i olika färger, valkloden, en del broderigarner, sytillbehör och böcker.

Klackar kan skapas av många olika material. Tag med tyg du har hemma som du vill använda. Det kan vara bomullstyg, jeans, skinn, vadmal, drällduk, gardintyg, möbeltyg eller cykelslang. Bottentyg kan vara ett bomullstyg, bordstabletter, kuddfodral eller vadmal. Små broderade eller virkade dukar, spets, en pälsbit kan också komma till användning ihop med klackar. Klackarna dekoreras med langettstygn, applikationer, broderi, knappar eller pärlor. Ta  gärna med favoritgarnet att brodera med. Det kan vara alla sorters broderigarn. Paljetter, pärlor och knappar är också fint att dekorera med.